Ljudi imaju nekoliko pretpostavki vezanih uz električna vozila. Uz procvat tržišta električnih vozila 2023., mitovi o tome gdje, kada i kako vlasnici mogu puniti svoje automobile nastavljaju rasti u neviđenim razmjerima. Od kompliciranog postupka instalacije do tjeskobe oko dometa, ovdje ćemo raspravljati o najčešćim mitovima vezanim uz punjenje električnih vozila. Dakle, počnimo.

Mit #1: EV punjenje je pretjerano

Trošak punjenja električnih vozila ovisi o mnoštvu čimbenika, poput veličine baterije EV i cijene električne energije u vašem području. Međutim, kada odaberete električno vozilo s nižim operativnim troškovima, vidjet ćete da je jeftinije puniti EV nego gorivo za vozilo na benzinski pogon. Ovaj pristup je primamljiviji jer vlasnici električnih vozila često dobivaju financijske poticaje kao što su popusti na javne naknade za punjenje i porezne olakšice. Stoga se sa sigurnošću može reći da se punjenje električnih vozila isplati.

Mit #2: Električna vozila mogu koristiti bilo koji punjač

Vaš Samsung telefon se ne može puniti iPhone punjačem, zar ne? Ista se stvar također može točno implementirati za električna vozila. Neki punjači za električna vozila možda nisu kompatibilni s određenim električnim vozilima. Dakle, prije kupnje punjača provjerite je li tip utikača koji se koristi u punjaču kompatibilan s vašim električnim vozilom. Također želimo istaknuti da nisu sve javne punionice otvorene za sve. Na nekim stanicama možda ćete se morati registrirati ili izvršiti uplatu prije korištenja.

Mit #3: EV punjenje je nezgodno i oduzima previše vremena

Punjenje električnog vozila može biti nezgodno tijekom vašeg prvog prelaska s plinskog na električni. Uostalom, niti jedan EV punjač ne može se mjeriti s brzinom punjenja spremnika u vremenu potrebnom za zgrabite Slurpee. Međutim, samo promjena navika i vrhunski kućni električni punjač za vozila sve su što vam je potrebno kako bi punjenje EV-a bilo jednostavno, a to bi bilo mnogo praktičnije nego da vaš automobil na plin bude pun.

Brzina punjenja punjača za električno vozilo ovisit će o čimbenicima kao što su kapacitet baterije elektroničkog vozila i korišteni punjač. Punjač kod većine električnih vozila može se uključiti u normalnu utičnicu od 120 V. Međutim, s ovom metodom morate pričekati nekoliko sati da se baterija u potpunosti napuni. Pa, ne više. Kako bismo riješili ovaj mučni problem, mi u Charging Shopu razvili smo DC brze punjače i punjače razine 2 koji olakšavaju brzo punjenje. Ovi punjači mogu u trenu napuniti vaše električno vozilo. Na primjer, trebalo bi oko 4-8 sati da punjač razine 2 u potpunosti napuni vaše električno vozilo. A ako želite dodatno ubrzati vrijeme punjenja, možete se odlučiti za DC punjače, koji mogu napuniti vaše električno vozilo za oko 30 minuta – 1 sat.

Mit #4: EV punjenje nije vrijedno gnjavaže i nepouzdana je opcija

Kao i svaka druga tehnologija električnih vozila, rani punjači za električna vozila imali su problema s pouzdanošću poput lošeg softvera, neispravnog hardvera i lošeg korisničkog iskustva. Međutim, tijekom posljednjih nekoliko godina, tehnologija punjenja električnih vozila uzela je maha u Europi kao nikada prije, a naše vrhunski projektirane i pouzdane stanice za punjenje električnih vozila potvrđuju tu činjenicu. Naši novi i napredni pametni sustavi punjenja imaju sofisticirane algoritme za smanjenje prekida rada i učinkovito upravljanje potražnjom za energijom. Ulažemo velike napore kako bismo osigurali da je punjenje električnih vozila isplativo i, što je još važnije, sigurno i pouzdano kada mijenjate svoje električno vozilo na bilo kojoj od vrhunskih stanica za punjenje.

Mit #5: EV punjenje iscrpljuje električnu mrežu

Možda ste čuli da električna vozila stvaraju pravi pritisak na električnu mrežu. Međutim, ako se strateški puni, naprezanje se može smanjiti u velikoj mjeri, čime pozitivno utječe na mrežu. Upravljanje opterećenjem i smanjenje vršnih sati mogu u velikoj mjeri ublažiti stres mreže pomicanjem zahtjeva za punjenjem dalje od vršnih sati. Ponuda i potražnja mogu se dobro uravnotežiti tehnologijama od vozila do mreže i pametnim punjenjem. To u konačnici dovodi do zdravije mreže.

Mit #6: Korištenje kućnog punjača zahtijeva opsežno preuređenje

Kada je riječ o kućnom punjaču, sve što trebate učiniti je uključiti ga u postojeću utičnicu. Možda već imate namjenski krug od 240 volti u svojoj garaži koji bi osigurao najbrže vrijeme punjenja vašeg električnog vozila. Ako nemate već ožičeni sustav, pozovite električara i pustite ih da se pobrinu za ostalo. Sada biste mogli pomisliti da će izvođenje ovoga zahtijevati dodatne troškove i vrijeme, ali u usporedbi s troškovima uključenim u gorivo za vozilo s benzinskim pogonom, čini se da je to dugoročno mnogo jeftinija opcija.

Mit #7: Ako morate povesti svoje EV na dugo putovanje, morate provjeriti postoji li nekoliko javno dostupnih punjača ili ne

Postoji čest strah među vozačima električnih vozila o tome što bi se dogodilo ako ostanu bez struje dok voze svoje EV. Pa, to je upravo ono što je poznato kao anksioznost raspona. Dobra vijest je da postoji nekoliko javnih punionica u mjestima i gradovima diljem Europske ekonomske zajednice. Mnoga odmarališta i hoteli u Europi također nude snižene ili besplatne usluge punjenja. Mnoge javne mreže za punjenje nude ugovore o roamingu, omogućujući vlasnicima električnih vozila korištenje različitih mreža na cesti. Dakle, bez obzira gdje se nalazili, tu i tamo u Europi možete lako nabaviti električni punjač za vozila.

Mit #8: Nije lako instalirati EV punionice za komercijalnu upotrebu

Sasvim je u redu ako niste dovoljno upoznati s raznim nijansama i tehničkim specifikacijama koje ugradnja stanice za punjenje električnih vozila donosi na stol. Mi u Charging Shopu tu smo da pomognemo vlasnicima nekretnina i tvrtkama u instaliranju punjača za električna vozila u komercijalne svrhe, omogućujući vam da se pridružite ovom rastućem tržištu bez puno truda s vaše strane.

Završni snimak:

Provjerite različite punjače za električna vozila dostupne na našoj web stranici. Također možete pogledati odjeljak našeg bloga koji će vam dati jasnu ideju o tome zašto biste trebali ulagati u stanice za punjenje električnih vozila i sveobuhvatan vodič za razne sitnice povezane s igrom stanica za punjenje električnih vozila.

Imamo webshop gdje možete pronaći vrhunske javne i privatne punionice. Ovi su sustavi dizajnirani tako da budu kompatibilni s vlastitim sustavom upravljanja stanicom CHRG Network. Ako imate dodatnih pitanja, pošaljite nam e-poštu, a mi ćemo vam odgovoriti u roku od 48 sati.